Om Lydiagården

Helhetssyn i allt vi gör

Vi utgår från en holistisk syn både för dig som patient samt för personal och miljö.

Om oss

Lydiagården är en pionjär inom cancerrehabiliteringen och var den första i sitt slag när verksamheten startade 1992 av Ingrid Terje. Lydiagården ägs sedan den 1 februari 2018 av Carl och Lillemor Groth, via deras gemensamma bolag Grothbolagen Laeca AB.

Verksamheten leds av verksamhetschef Emma Storjohann som har det övergripande ansvaret för att rehabiliteringen följer lagar, riktlinjer samt beprövad erfarenhet och vetenskap. Det medicinska ansvaret leds av våra onkologer. Hos oss möter du ett team av legitimerad personal vilka är sjuksköterskor, kurator, fysioterapeut, onkolog, sexolog samt arbetsterapeut.

Vårt kök är bemannat med erfaren kock och värdinnor. De lagar måltider av högsta kvalitet och som bereds från grunden varje dag av huvudsakligen ekologiska råvaror. Den är till hälften vegetarisk och vi följer de kostråd som Dietisternas Riksförbund rekommenderar.

Fastigheten tas om hand av vår vaktmästare och som även ser till att miljön inom- och utomhus känns trygg, säker och är välfungerande.

Lydiagården är en religiöst och politiskt obunden verksamhet, och vi strävar efter att utforma våra riktlinjer i enlighet med FN:s hållbarhetsmål 2030.

Vår modell

Lydiagårdens modell för rehabilitering utgår från dina styrkor och resurser. Den handlar om att ta med dig ut på en resa av nya kunskaper, insikter och upplevelser för alla sinnen. I en omtänksam och tillåtande atmosfär utmanar vi dig att tänja dina gränser för att utveckla ditt sätt att se på dig själv och dina förmågor.

Syftet med rehabiliteringen är att öka din egen kraft och acceptans genom att du får kunskap om hur du kan:

Bättre hantera den nya situationen.

Öka din självkännedom genom att utforska dina förmågor och möjligheter.

Finna glädje, livslust och meningsfullhet i vardagen igen.

När du lämnar Lydiagården på fredagen har du, tillsammans med vårt team av erfarna medicinska kompetenser, utvecklat en konkret rehabiliteringsplan som utgår från just dig och din unika situation. Den hjälper dig att fortsätta din rehabilitering på hemmaplan.

Vår miljö

Lydiagården är en rofylld plats, avskilt belägen mitt i en vacker bokskog, med möjlighet till lugn och tid för egna funderingar. Huset är byggt 1936 med stora gemensamma rum och som är avsedda enbart för er som vistas där för rehabilitering. Vår intention är att huset ska kännas som ditt hem under internatveckan med en atmosfär som är tillåtande, bejakande och trygg.

När du kommer på söndagen får du ett eget rum. Det finns 18 boenderum, 8 av dessa är anpassade för medföljande anhörig. På samtliga rum finns egen dusch och toalett, samt sänglinne och handdukar.

Matsalen är ljus och välplanerad med många fönster ut mot naturen och med öppen brasa. Vi har en föreläsningssal och ett större rum avsett för sinnesövningar såsom mediyoga, medicinsk qigong, meditationer, avslappningsövningar etc.

I vårt kreativitetsrum erbjuds du möjlighet att skapa och uttrycka dig själv med händerna. Biblioteket fungerar som samlingsplats mellan andra aktiviteter samt vid gruppsamtal. Ett enklare gym finns att tillgå i våra lokaler.

De vackra omgivningarna erbjuder flera markerade promenadstigar av olika längd, smådammar, bänkar att sitta på samt ett stort trädäck för utomhusaktiviteter. Runt huset finns en handikappanpassad promenadslinga. Vi har aktiviteter utomhus året runt, naturen har en hälsofrämjande effekt under alla årstider.

Veckoplanering

Vi erbjuder olika inriktningar i vår psykosociala cancerrehabilitering. Veckorna är anpassade för att möta de särskilda behov och utmaningar som du som deltagare kan ställas inför under och efter din cancerbehandling.